Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


August 08


Ένατο Χαρακτηριστικό

«Μπερδεύουμε την αγάπη με τον οίκτο και τείνουμε να «αγαπάμε» πρόσωπα για τα οποία μπορούμε να «νοιώσουμε οίκτο» και να τα «σώσουμε». ΜΚΒ σελ. 12

Σε πολλές πτυχές της ζωής μας νιώθουμε έλξη για το οικείο, όχι επειδή είναι καλό για εμάς αλλά γιατί είναι πιο βολικό από την αλλαγή. Είναι γεγονός ότι όσο κι να διαμαρτυρόμαστε πολλοί νιώθουμε έλξη για άλλους δυσλειτουργικούς ανθρώπους. Η αιτία για αυτήν την έλξη είναι πιθανότατα μια βαθιά αίσθηση ντροπής που πολλοί κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία και την οποία κρατάμε ως επτασφράγιστο μυστικό. Το μήνυμα από αυτό το ντρόπιασμα είναι ότι δεν είμαστε «επαρκείς», επειδή ως παιδιά δεν αισθανθήκαμε να μας εκτιμούν για αυτό που ήμασταν.

Το μυστικό μας θα είναι ασφαλές μέσα στο χάος της δυσλειτουργίας μόνο αν σχετιζόμαστε με άλλους «άρρωστους» ανθρώπους. Μπορούμε να εστιάζουμε σε αυτούς και να τους σώζουμε, το οποίο τους κάνει να μας θέλουν περισσότερο - τουλάχιστο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Καθώς αποκτούμε αυτοσεβασμό στα ΕΠΑ, αυτή η έμφυτη έλξη αρχίζει να εξαφανίζεται επειδή συνειδητοποιούμε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας. Καθώς αλλάζουμε, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό αρχικά, ίσως χρειαστεί να αφήσουμε κάποιες σχέσεις πίσω αν οι άλλοι δεν είναι επίσης πρόθυμοι να αλλάξουν. Μέσα από αυτό μαθαίνουμε να απορρίπτουμε την αντίληψη ότι είναι κατά κάποιο τρόπο εγωιστικό. Αυτός είναι ένας συνεξαρτητικός τρόπος σκέψης που δεν είναι δίκαιος για κανέναν, ειδικά για τον εαυτό μας.

Σήμερα, με τη βοήθεια της Ανώτερής μου Δύναμης, επιλέγω υγιείς ανθρώπους ως μέρος της ζωής μου, ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τον νέο μου εαυτό.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 229 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com