Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


27 Νοεμβρίου


Πιάνοντας πάτο

«Για ορισμένα ενήλικα παιδιά ο πάτος τους ως ΕΠΑ μπορεί να είναι μια χρόνια αίσθηση μοναξιάς όπου δεν αισθάνονται ποτέ χαρά και δε συνδέονται ποτέ πραγματικά με άλλους με έναν τρόπο που να έχει νόημα». ΜΚΒ σελ. 124

Το ενήλικο παιδί γνωρίζει πολύ καλά τη μοναξιά. Είτε ήμασταν όντως μόνοι μας είτε σε μια παρέα ατόμων αισθανόμασταν μοναξιά. Μερικοί υπήρξαμε ή παραμένουμε σε σχέσεις όπου αισθανόμαστε μόνοι. Αυτή είναι η εμπειρία μας, επειδή χάσαμε ένα βασικό κομμάτι της κοινωνικοποίησης μεγαλώνοντας σε μία δυσλειτουργική οικογένεια: το πώς να αποκτήσουμε υγιείς σχέσεις με κάποιον άλλον άνθρωπο.

Έτσι έχουμε γίνει ελεγκτικοί, απόμακροι, στενόμυαλοι, δεσποτικοί, επώδυνα ντροπαλοί ή αμήχανοι, φοβικοί ως προς τους άλλους, αιώνια θύματα, πρόσωπα που θέλουμε να ευχαριστούμε τους άλλους - και η λίστα συνεχίζεται. Ανάφερε τη δυσλειτουργία και το πιθανότερο είναι ότι μπορούμε να σχετιστούμε με αυτή.

Δυσπιστούμε απέναντι στους ανθρώπους περιμένοντας να μας πληγώσουν. Αλλά οι πράξεις μας προκαλούν ακριβώς τον πόνο που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Είμαστε υπερευαίσθητοι και εκλαμβάνουμε οποιαδήποτε διάσταση απόψεων ως μία προσωπική επίθεση. Είμαστε λιγότερο συγχωρητικοί και τείνουμε να κρατάμε μούτρα για πολύ καιρό.

Να γιατί ερχόμαστε στα δωμάτια ανάρρωσης. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονες στο κεφάλι μας. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας. Ερχόμαστε για να συλλέξουμε γνώση και δύναμη από το πρόγραμμα, τους συνοδοιπόρους μας και την Ανώτερή μας Δύναμη. Ερχόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν μας και να αφήσουμε μια για πάντα τα χαρακτηριστικά επιβίωσης της παιδικής μας ηλικίας που δε μας εξυπηρετούν πλέον.

Σήμερα υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι το να βιώνω το πρόγραμμα των ΕΠΑ θα φέρει την ηρεμία μέσα μου που πάντα λαχταρούσα. Αυτή η ηρεμία θα εξαπλωθεί στις σχέσεις μου.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 343 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com