Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


29 Ιανουαρίου


Φταίξιμο

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης που αναζητούμε με το να κατηγορούμε άρρωστους ανθρώπους». ΜΚΒ σελ. 158

Η σκληρή αλήθεια σχετικά με τον αλκοολισμό και την οικογενειακή δυσλειτουργία είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος για να του ρίξουμε το φταίξιμο. Ίσως να αισθανόμαστε ότι υποφέραμε εξαιτίας των γονιών μας αλλά ξεχνάμε ότι η δυσλειτουργία είναι κληρονομική. Απλά εφάρμοζαν ό,τι διδάχθηκαν και οι ίδιοι. Ίσως να μην ξεκίνησαν με σκοπό να μας βλάψουν ηθελημένα. Αντιδρούσαν στην δική τους αρρώστια και με τη σειρά τους μεταβίβασαν την ασθένεια της δυσλειτουργίας.

Ως παιδιά είχαμε εμπειρίες άδικης μεταχείρισης και ευχόμασταν να λάβουν οι γονείς μας βοήθεια. Παρόλα αυτά δεν είχαμε κανέναν έλεγχο στις πράξεις τους.

Σήμερα όμως έχουμε έλεγχο ως προς το αν θα εξακολουθούμε να κατηγορούμε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους τη δεδομένη εκείνη περίοδο. Όταν σταματήσουμε να κατηγορούμε άρρωστους ανθρώπους, μπορούμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας και στο τι μπορεί να γίνει στο εδώ και τώρα για θεραπεύσουμε τον εαυτό μας. Χαλαρώνουμε τους δεσμούς που μας κρατάνε δεμένους με καταστάσεις που δεν θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα απεριόριστης ανάπτυξης μέσα μας.

Σήμερα θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω να σταματήσει η δυσλειτουργία των γενεών στην οικογένειά μου. Με αυτόν τον τρόπο θα αφήσω οποιοδήποτε κριτική με εμποδίζει από το βίωμα μεγαλύτερων επιπέδων ανάρρωσης.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 30 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com