Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


9 Δεκεμβρίου


Διασκέδαση

«Δε μας μάθανε πώς να διασκεδάζουμε». ΜΚΒ σελ. 39

Κάποιος σε μια συγκέντρωση ρώτησε πώς διασκεδάζουν τα ενήλικα παιδιά. Στην πατρική μας οικογένεια μερικοί παραήμασταν σε επαγρύπνηση για να διασκεδάζουμε ή να βιώνουμε χαρά. Όταν κοιτάζουμε πίσω συχνά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε σύντομες στιγμές διασκέδασης. Σε κάποιους όντως έρχονται αναλαμπές του να παίζουμε με κούκλες ή φορτηγά, να φυσάμε πικραλίδες ή να ουρλιάζουμε: «Ας παίξουμε κρυφτό - ξεκίνα να μετράς!».

Καθώς ξεκινάμε την ανάρρωση ίσως να αισθανόμαστε ξένη την ιδέα της διασκέδασης, αλλά αρχίζουμε να μαθαίνουμε πόσο σημαντική είναι ως ένας τρόπος να φροντίσουμε το Εσωτερικό μας Παιδί και τον ενήλικο εαυτό μας. Καθώς γινόμαστε πιο υγιείς βρίσκουμε εκπληκτική χαρά και ελευθερία στο να διασκεδάζουμε. Αρχίζουμε να κάνουμε πράγματα όπως το να σχεδιάζουμε σε ένα τετράδιο ιχνογραφίας, να συναρμολογούμε ένα παζλ, να ζωγραφίζουμε, να κάνουμε μια χειροτεχνία, να πηγαίνουμε βόλτες, να κάνουμε ιππασία, να ψαρεύουμε, να κάνουμε πεζοπορία σε ένα μονοπάτι στο βουνό, να κάνουμε σκι, να κολυμπάμε, να τηλεφωνούμε σε ένα φίλο, να πηγαίνουμε σινεμά, να ζωγραφίζουμε μια εικόνα, να τραγουδάμε, να πηγαίνουμε στη βιβλιοθήκη, να μάθουμε να παίζουμε κάποιο όργανο μουσικής, να ακούμε μουσική, να αγκαλιάζουμε ένα φίλο, να πηγαίνουμε σε ένα μουσείο, να καθόμαστε κοντά στο ποτάμι για να δούμε το ηλιοβασίλεμα, να γελάμε με φίλους, να τραβάμε φωτογραφίες, να κάνουμε ένα μάθημα διαλογισμού, να παίζουμε ένα παιχνίδι… η λίστα με τις διασκεδαστικές δραστηριότητες μπορεί να συνεχιστεί στο άπειρο.

Σήμερα θα βιώσω τη ζωή στην πληρότητά της μένοντας στο παρόν και κάνοντας κάτι διασκεδαστικό.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 356 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com