Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


15 Απριλίου


Τέταρτη Υπόσχεση

 «Η ικανότητά μας να μοιραζόμαστε με οικειότητα θα αναπτυχθεί μέσα μας». ΜΚΒ σελ. 591

Μία από τις απώλειες στη δυσλειτουργική μας οικογένεια ήταν η ικανότητά μας να μοιραζόμαστε με οικειότητα. Στην επικίνδυνη οικογένειά μας, πολύ συχνά η οικειότητα οδηγούσε στην ευαλωτότητά μας και κατ' επέκταση σε μια ανοιχτή πρόσκληση να μας πληγώνουν ξανά και ξανά. Μάθαμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας με το να μπλοκάρουμε τη φυσική μας ανάγκη για οικειότητα. Ο ψεύτικος μας εαυτός ανέλαβε δράση για να μας προστατεύσει από τον οδυνηρό πόνο της μη ικανοποίησης πολυάριθμων αναγκών μας.

Καθώς δεσμευόμαστε στη διαδικασία της ανάρρωσης, αρχίζουμε να αισθανόμαστε άνετα με άλλα ΕΠΑ και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τις ανάγκες μας στις συγκεντρώσεις. Ίσως χρειαστεί να έχουμε διάκριση όταν επιλέγουμε με ποιον να μοιραζόμαστε τα πολυτιμότερα τραύματά μας, αλλά θα πρέπει να τα μοιραστούμε προκειμένου να ανακτήσουμε την ικανότητά μας να μοιραζόμαστε με οικειότητα.

Η διαδικασία της ανάρρωσης απαιτεί να γίνουμε ο στοργικός γονιός του εαυτού μας και να απαλλάξουμε από τα καθήκοντά του τον πιο ένθερμο υποστηρικτή μας: τον επικριτικό εσωτερικό γονιό μας. Μόνο τότε θα μπορέσει το Εσωτερικό μας Παιδί να βιώσει και να εκφράσει όλο τον εσωτερικό πόνο.

Καθώς νιώθουμε όλο και πιο άνετα με την άβολη απουσία του επικριτικού εσωτερικού γονιού, χτίζουμε εμπιστοσύνη ότι ο στοργικός μας γονιός θα μας καθοδηγήσει να μάθουμε πότε και πού να μοιραζόμαστε με οικειότητα. Η εσωτερική μας οικειότητα μεταφράζεται σε εξωτερική οικειότητα και γινόμαστε και πάλι πλήρεις.

Σήμερα θα βοηθήσω το εσωτερικό μου παιδί να αισθανθεί ασφαλές ώστε να αναπτυχθεί η ελευθερία μου να μοιράζομαι με οικειότητα. Θα εξασκηθώ στο να μοιράζομαι με οικειότητα με άλλους που έχω μάθει να εμπιστεύομαι.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 110 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com