Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


8 Μαρτίου


Οικειότητα

«Αυτό που πολλά ενήλικα παιδιά είχαν περιγράψει ως αγάπη ή οικειότητα πριν έρθουν στα ΕΠΑ, στην πραγματικότητα ήταν συνεξάρτηση ή άκαμπτος έλεγχος». ΜΚΒ σελ.6

Πριν έρθουμε στο πρόγραμμα νομίζαμε ότι η οικειότητα ήταν εκείνη η μυστική λέξη που αναφερόταν στο σεξ ή στο να κάνουμε έρωτα. Νομίζαμε ότι είχε να κάνει με το να φροντίζουμε τον άλλον, να κάνουμε πράγματα για τον άλλο και να χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στον άλλον - επειδή τους αγαπούσαμε πάρα πολύ!

Φυσικά όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά στους συντρόφους μας, αλλά πριν από την ανάρρωση πολλοί ξαπλώναμε στο ίδιο κρεβάτι μαζί τους και αισθανόμασταν ότι απείχαμε χιλιόμετρα μακριά διψώντας για στοργή. Συμβιβαζόμασταν για μερικά ψίχουλα και δεν το αντιλαμβανόμασταν καν. Κάναμε τα πάντα για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ήμασταν εκείνο το ευτυχισμένο οικογενειακό πορτρέτο κρεμασμένο στον τοίχο.

Σήμερα στην ανάρρωση, η οικειότητα έχει εξελιχθεί σε εκείνο που ήταν γραφτό. Κάνουμε ειλικρινείς συζητήσεις με τους συντρόφους μας και τους στενούς μας φίλους και δε φοβόμαστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς, ανθρώπους που δεν φοβόμαστε. Κάνουμε υγιείς συζητήσεις σχετικά με τα χρήματα ή άλλα σημαντικά θέματα και δεν ασκούμε πίεση ή χειρισμό στους άλλους μέσα από την ντροπή ή την ενοχή. Προσφέρουμε στον εαυτό μας την ελευθερία της επιλογής. Έχουμε υγιείς συντροφικές σχέσεις και κατανοούμε τι σημαίνει αληθινή οικειότητα. Αισθανόμαστε χαρά.

Σήμερα θα εμπιστευτώ αρκετά τον εαυτό μου για να είμαι ανοικτός στην αληθινή οικειότητα στις σχέσεις μου.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 71 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com