Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


August 10


Το παρελθόν μας είναι ατού

 «Η εμπειρία μας λέει ότι το παρελθόν μας μπορεί να είναι το μεγαλύτερο ατού μας αν είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε βοήθεια και να κάνουμε τη δουλειά για να δούμε τί είχε συμβεί». ΜΚΒ σελ. 153

Μερικές φορές αναλογιζόμαστε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαμε να είχαμε εξελιχθεί αν δεν είχαμε ανατραφεί με τα προβλήματα του αλκοολισμού ή της οικογενειακής δυσλειτουργίας. Αν και είναι φυσιολογικό να αναλογιζόμαστε τα «αν», γνωρίζουμε ότι όταν δουλεύουμε μέσα από την κακοποίηση και τα δεινά της παιδικής μας ηλικίας μπορούμε να αναδυθούμε πολύ καλύτεροι στην άλλη πλευρά.

Αλλά πώς θα μπορούσε το παρελθόν μας να είναι ατού; Στην ανάρρωση βλέπουμε ότι όλα όσα περάσαμε μάς προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε βαθύτερα τη ζωή μας από ό,τι θα κάναμε σε διαφορετική περίπτωση. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο να ξεμπλέξουμε τον ιστό της ιστορίας μας γνωρίζοντας ότι αυτό θα φέρει μεγαλύτερη ηρεμία. Επιστρέφουμε σε παλιές πληγές για να μπορέσουμε επιτέλους να θεραπεύσουμε τον πόνο και να κατανοήσουμε καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας σήμερα. Μπορούμε να επαναδιεκδικήσουμε την εσωτερική μας δύναμη και να μάθουμε από τις δυσκολίες μας.

Στα ΕΠΑ δεν κάνουμε μόνοι μας όλη αυτή τη δουλειά. Ίσως να ήμασταν μόνοι ως παιδιά, αλλά τώρα έχουμε τους συνοδοιπόρους μας στο πρόγραμμα. Τους ακούμε να μοιράζονται τον ίδιο πόνο και βλέπουμε τη σοφία και τη γνώση που έχουν αποκτήσει κατά την ανάρρωσή τους. Αυτή η ίδια σοφία και γνώση γίνεται και δικό μας κομμάτι του είναι.

Σήμερα αναγνωρίζω ότι το παρελθόν μού προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να φτάσω στην αυτοπραγμάτωση. Ανυπομονώ για τη συνεχή σοφία που προσφέρει η ανάρρωση.  

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 231 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com