Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


August 09


Ντρόπιασμα και κατηγορίες

«Βλέποντας ότι η ομάδα των ΕΠΑ είναι ένας ασφαλής χώρος για σένα, θα βρεις την ελευθερία να εκφράσεις όλο τον πόνο και όλους τους φόβους που κρατούσες μέσα σου και να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από το ντρόπιασμα και τις κατηγορίες του παρελθόντος». ΜΚΒ σελ. 590

Ο κύκλος του ντροπιάσματος και των κατηγοριών ήταν πολύ καλά εδραιωμένος στην πατρική μας οικογένεια. Ακούγαμε κακοποιητικά λόγια και/ ή υπήρξε σωματική τιμωρία. Μέσα από όλα αυτά αναδυθήκαμε με μια εδραιωμένη αίσθηση ντροπής, που συμπεριλάμβανε να θεωρούμε τον εαυτό μας ως:

  • Ελαττωματικό: κάτι δεν πάει καλά με εμένα
  • Ανήμπορο: δεν μπορεί να γίνει τίποτα για αυτό
  • Μόνο: κανείς άλλος δεν έχει αυτό το πρόβλημα.

Ως ενήλικες μερικοί ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να κρύψουμε τη δική μας αίσθηση ντροπής όταν μετατοπίζαμε τις κατηγορίες στους άλλους. Μερικοί έχουμε επιτεθεί με έντονο θυμό, χωρίς να γνωρίζουμε από πού προέρχονταν ή χρησιμοποιήσαμε την τελειομανία, την υπερηφάνεια, το να ευχαριστούμε άλλους και το να αναζητούμε την επιβεβαίωση από τους άλλους για να καλύψουμε την αίσθηση ντροπής μας. Μερικοί πέσαμε θύματα εθισμών.

Στα ΕΠΑ καταλήγουμε να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε εμάς που να μην μπορεί να ξεπεραστεί με τις συγκεντρώσεις, έναν υποστηρικτή και τη συνεπή δουλειά με τα Βήματα. Το ντρόπιασμα και οι κατηγορίες κάνουν χώρο στην κατανόηση ότι κάνουμε λάθη, αλλά εμείς δεν είμαστε λάθη! Διεκδικούμε την ταυτότητα ότι είμαστε εκ φύσεως καλοί, ακόμη και με όλες τις αμφιβολίες μας και τα στραβά που πιστεύουμε ότι έχουμε.

Σήμερα θα χρησιμοποιήσω το κουράγιο και την ειλικρίνειά μου για να σπάσω τους από-γενιά-σε-γενιά δεσμούς ντροπιάσματος και κατηγοριών.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 230 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com