Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


22 Οκτωβρίου


Θρήνος

 «Οι συγκεντρώσεις των ΕΠΑ μπορούν να ξεκλειδώσουν το θρήνο που δεν έχει διευθετηθεί για χρόνια». ΜΚΒ σελ. 68

Η σκέψη να κάνουμε δουλειά με το θρήνο ή την απώλεια δε μοιάζει ελκυστική. Ακούγεται σαν να πρόκειται να πάμε σε κηδεία. Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση λύπης και μόνο που το σκεφτόμαστε. Αλλά όταν αναθεωρούμε την παιδική μας ηλικία συνειδητοποιούμε ότι στην πραγματικότητα η λύπη μας περιμένει μία ευκαιρία για να εκφραστεί.

Στις συγκεντρώσεις γινόμαστε μάρτυρες δυνατών επιζησάντων του αλκοολισμού ή άλλης οικογενειακής δυσλειτουργίας, καθώς επισκέπτονται την «κηδεία» της παιδικής τους ηλικίας. Τους ακούμε να μοιράζονται τις σημερινές συνέπειες των οδυνηρών εμπειριών της παιδικής τους ηλικίας. Αυτό βοηθάει πολλούς από εμάς να αρχίσουμε να ανακαλούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνεχή αίσθησης απώλειας που είχαμε.

Καθώς εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στις συγκεντρώσεις, επιστρέφουν οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα - μερικές φορές σταδιακά, άλλες φορές διστακτικά. Αλλά όντως επιστρέφουν, αν είμαστε συνεπείς στη συμμετοχή μας στις συγκεντρώσεις. Εδώ είναι που βρίσκουμε το χώρο να εκφράσουμε το θρήνο για τις απώλειες της παιδικής μας ηλικίας. Εδώ μαθαίνουμε να θεραπευόμαστε μετά από χρόνια άρνηση των συναισθημάτων μας.

Σήμερα θα θυμηθώ ότι είναι σημαντικό για μένα να μοιραστώ τις αναμνήσεις μου για να θεραπευτώ. Αυτό μου επιτρέπει να συνδεθώ επίσης με άλλους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 306 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com