Καθημερινές Δηλώσεις
Ενδυναμώνοντας την ανάρρωσή μου

Διαλογισμοί για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/Δυσλειτουργικών Οικογενειών


20 Οκτωβρίου


Σχέσεις

«Τα ενήλικα παιδιά ενστικτωδώς συνδέονται με άλλα ενήλικα παιδιά σε ερωτικό και σε κοινωνικό επίπεδο». ΜΚΒ σελ. 13

Όσο κι αν είπαμε στον εαυτό μας ότι δε θα επαναλαμβάναμε τα μοτίβα των γονιών μας, ως ενήλικες πλέον οι περισσότεροι συνειδητοποιήσαμε ότι αναπόφευκτα ελκυόμαστε από άλλους που έχουν προέλθει από παρόμοιο υπόβαθρο. Ήταν λες και μπορούσαμε να δούμε ο ένας τον άλλο στο σκοτάδι, σαν να είχαμε κάποιο είδος ειδικού ανιχνευτή. Αυτό δε συνέβη έτσι τυχαία. Ήταν ένα καλά εδραιωμένο μοτίβο που το είδαμε γύρω μας στην παιδική μας ηλικία.

Μέσα από όλα αυτά είδαμε να προσκολλόμαστε στο παραμύθι ότι κάποια μέρα θα βρίσκαμε τον κύριο τέλειο ή την κυρία τέλεια και κατά ένα μαγικό τρόπο θα ζούσαμε ευτυχισμένοι για μια ζωή. Αλλά εξακολουθούσαμε να γνωρίζουμε τους «λάθος» ανθρώπους. Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζαμε τις καταστάσεις ήταν δυσλειτουργικοί και μάς επέτρεπαν να σχετιζόμαστε άνετα μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Όταν επιτέλους είδαμε ξεκάθαρα τα σημάδια της αποτυχίας, ότι τα πράγματα δεν επρόκειτο να αλλάξουν παρά μόνο αν βρίσκαμε το κουράγιο να αλλάξουμε τον εαυτό μας, ήμασταν αρκετά τυχεροί να πάμε σε μία συγκέντρωση των ΕΠΑ. Εκεί βρήκαμε άλλους σαν και εμάς, αλλά αυτοί έκαναν τη δουλειά για να βγουν από το βάλτο της μπερδεμένης τους ζωή. Καθώς ακούγαμε αυτά που είχαν μάθει γίναμε πρόθυμοι να κάνουμε το ταξίδι που θα απαιτούσε να είμαστε αληθινά ειλικρινείς με τον εαυτό μας, ίσως για πρώτη φορά. Αυτό το ταξίδι θα μας πάει εκεί που δικαιούμαστε να είμαστε - ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και ελεύθεροι.

Σήμερα θα έχω το κουράγιο να κάνω τις αλλαγές στη ζωή μου που θα με οδηγήσουν στην πληρότητα. Θα απλώσω το χέρι μου και ξέρω ότι κάποιος θα είναι εκεί.

Πνευματικά δικαιώματα © 2018 των Ενήλικων Παιδιών
των Αλκοολικών ®/Δυσλειτουργικών Οικογενειών
Οργανισμός Παγκόσμιας Υπηρεσίας.
Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Σελίδα - 304 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For more information about the ACA program in Greece please visit our blog/Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΠΑ στην Ελλάδα, παρακαλώ επισκεφτείτε το ιστολόγιό μας: https://enilika-paidia.blogspot.com